19min.bg

България е изключително важен партньор за нас, очакваме и от Турция да изпълнява задълженията си: Австрия

Австрия оценява усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз, заяви председателят на на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка. Той посети българо-турската граница по покана на председателя на парламента Росен Желязков в опит да бъде убедена Австрия до края на годината да даде зелена светлина за приемането на България в Шенгенската зона без гранични проверки.



Австрия заедно с Нидерландия, все още се противопоставят на това с основния мотив, че на фона на мигрантски натиск в Европа е необходим повече контрол.



На българо-турската граница пред австрийския гост бяха представени данни за над 150 хиляди успешно предотвратени опити за нелегално влизане в страната ни.



На 316-а пирамида на препятстващото съоръжение Волфганг Соботка беше запознат с начина на охраняване на българо-турската граница. Заместник-директорът на "Гранична полиция" Радослав Кулеков обясни, че мигрантите пробват да преминат по различни начини:



"Мигрантите са изключително агресивни и по всякакъв начин се опитват да преодоляват оградата - по два начина: или чрез изрязване дупки в самата ограда, или чрез стълби се опитват да я прескочат".



110 километра от границата са без видеонаблюдение и предстои да бъдат покрити с камери.



Волфганг Соботка заяви, че оценява високо работата на българските гранични власти: "България е изключително важен партньор за нас и очакваме и от Турция тя да изпълнява задълженията си".



Председателят на НС Росен Желязков каза: "Числата, които бяха споменати, за съжаление казвам, са впечатляващи, защото тези хиляди опити, които са предотвратени, всъщност показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите".