19min.bg

България е културно най-пасивната страна в ЕС

Повече от 8 от всеки 10 българи (86%) не са участвали активно в каквато и да е културна дейност през последните 12 месеца.


От останалите 14% само 1% са посочили занимаване с кино или фотография, също по толкова - с творческо писане и актьорска игра, а по 2% са онези, отговорили, че използват компютър за креативна дейност, свирят на музикален инструмент или се занимават с рисуване, скулптура или някакъв ръчен занаят.


Всеки шести (18%) е ползвал интернет за намиране на информация на културна тема, но 35% никога не са го правили. Когато става дума за т.нар. "индиректно използване" на интернет за културни цели, 45% отговарят, че под това разбират сваляне на музика и филми.


Това са данните от общоевропейско проучване за активната и пасивна културни дейности, разпространени от Евробарометър. Те се основават на анкети с над 26 000 души във всичките 27 държави плюс най-новия член Хърватия. В България допитването е проведено от TNS BBSS сред 1018 души в периода 26 април - 6 май 2013г.


Сред основните заключения е, че България е културно най-пасивната страна в ЕС.


Това не означава, че другите държави са далеч пред нас. С никаква художествена или артистична дейност през последните 12 месеца преди допитването не са се занимавали 82% от малтийците, 80% от италианците, 79% от унгарците, 78% от  португалците, 74% от румънците и гърците и т.н.