19min.bg

България е надежден транзитьор: Радев


“България се показа като надеждна транзитна страна”, заяви президентът Румен Радев по време на официалното откриване на строителството на интерконектора със Сърбия, на което присъства и колегата му Александър Вучич. По време на церемонията, Булгартрансгаз и изпълнителят Главболгарстрой, чийто изпълнителен директор до неотдавна е депутат от ПП, потвърдиха ангажимента за завършване на проекта до октомври 2023 г.


„Радвам се да приветствам президента Вучич в България, за да положим заедно началото проект със стратегическо значение. Ще се радвам и да открием интерконектора до края на годината”, каза Радев.


"Изграждането на интерконектора България-Сърбия е поредната стъпка в системния подход на правителството за доставяне на газ от различни източници. Това ни дава възможност да гарантиране доставки на най-добри цени за нас, Сърбия и региона", заяви от своя страна министърът на енергетиката Росен Христов.


Напомняме, че междусистемната газова връзка България-Сърбия ще бъде с обща дължина около 170 км. от Нови Искър до Ниш, от които около 62 км са на наша територия. След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Газопроводът е проект от общ интерес за ЕС, финансиран от Механизма за свързване на Европа.