19min.bg

България единствена не подкрепи климатичния закон на ЕС

България се е въздържала при гласуването в Съвета на ЕС на европейския климатичен закон, съобщи Ройтерс.

Страните членки гласуваха окончателно одобрение на закон, който да направи целите за намаляване на емисиите от парникови газове правно обвързващи, като 26 от 27-те държави в ЕС са го подкрепили и само България се е въздържала, предаде Дневник.

Климатичният закон, който е главният правен акт на Европейския зелен пакт, установява по-висока задължителна цел до 2030 г. СО2 емисиите да бъдат намалени с 55% спрямо 1990 г., както и постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г.

През април европейските институции се договориха да завишат от 40 на 55 процента междинната цел за намаляване на парниковите газове, като я направят задължителна и да се ангажират с постигане на въглеродна неутралност в средата на века, като по този начин превърнат Европа във водеща в борбата с климатичните промени и изпълнят ангажиментите по Парижкото споразумение за климата.
"Окончателният компромис не отразява в достатъчна степен националната ни позиция", е заявил говорител на българското правителство пред Ройтерс, без да дава повече подробности.