19min.bg

България краде най-много еврофондове заедно с Румъния

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове", заяви прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. За подобна откровеност разказа водещият кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за Файненшъл таймс, цитиран от Сега.  Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС: България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.


 


Припомняме, че според доклад на ОЛАФ България е в топ 3 на държавите от ЕС с най-много разкрити злоупотреби с европейски средства.  От звеното към ЕК за разследване на измамите сочат, че редом до страната ни в антикласацията се нареждат Румъния и Унгария. Между 2013 и 2017 г. службата е приключила 43 проверки за България, което е сравнително висок брой разследвания и класира страната ни на трето място. Първа е Румъния, която има 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария – 49.


Миналата година ЕК обяви, че в новия програмен период еврофондове в пълен размер ще се отпускат само на държави, които нямат проблеми с върховенството на закона и корупцията. Онези държави-членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на евросубсидиите. Напомняме, че България все още е в процедура на мониторинг именно по въпросите на законността, правосъдието, вътрешните работи и корупцията. Последните месеци пък са изпълнени с разкрития за злоупотреби с евросредства у нас. Казусът с къщите за гости дори доведе до редица оставки, в т.ч. и на земеделския министър Румен Порожанов.


Според Кьовеши доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава Файненшъл таймс. Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините.


Напомняме, че българското правителство вече гласува срещу кандидатурата на Кьовеши и дори не пожела да обясни мотивите си. Което даде възможност на публиката да разбере, че става въпрос за сериозни притеснения от бъдещите проверки за харченето на еврофондовете.