19min.bg

България няма да предоговаря условията по споразумението с РСМ: Главчев

България няма да предоговаря условията по споразумението с Република Северна Македония, заяви по време на днешния блицконтрол служебният премиер Димитър Главчев.

"Няма за какво да преговаряме. Имаме позиция на България. Те казват, че няма да преговарят със служебно правителство, но аз бих казал, че то няма от наша страна желание за преговори, тъй като няма за какво да преговаряме. Има общоевропейска позиция. Да преговарят с Европейския съюз. На последния Европейски съвет заявих, че Република Северна Македония не се съобразява с поети ангажименти, в резултат на което и премиерът на Гърция каза същото, че Република Северна Македония не спазва Преспанския договор, така, че заявили сме позицията си на възможно най-високото ниво - Европейски съвет", коментира той.

Изявлението му беше направено в отговор на настояването на "Има такъв народ" за незабавна и категорична реакция на новите претенции на Скопие срещу поетите вече ангажименти по така нареченото "Френско предложение".

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов напомни изказване на премиера Християн Мицкоски от април тази година, в което нарича България "фашистки окупатор":

"На 19 септември, тоест след няколко дена, в Брюксел, за да мрънка, ще отиде министър-председателя на така наречената държава Северна Македония Християн Мицковски да иска да разговаря с България за конституционни промени със забавено действие", коментира Йорданов.

Правителството ще действа категорично и светкавично, за да предотврати опорочаване на вота, увери Главчев. От страна на Министерски съвет вече са направени предложения към ЦИК, за да се изключат възможни манипулации с машините за гласуване.

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина и България се справя добре - отчете Главчев.