19min.bg

България получи 2,7 млрд. лева по Плана за възстановяване, отхвърлен законопроект блокира искането на 1,416 млрд. лв

България официално получи средствата по първия транш по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.


„Получаването на тези средства в размер на 2,7 милиарда лева, беше фокус на нашата работа. Добрата новина е факт”, каза Пеканов.


Средствата са преведи в сметката на Министерството на финансите.


Пеканов обаче констатира, че в парламента има забавяне по законопроектите необходими, за да поиска страната ни второ плащане.


Вицепремиерът отново повтори, че парите по плана, по който остават още 9 милиарда лева и още 5 транша, ще се дават срещу изпълнени реформи. Той разкритикува депутатите за отхвърлен законопроект – този за защита на лицата, които публично оповестяват информация за нарушения.


„Ние вече сме в наказателна процедура, така или иначе е трябвало да го въведем още преди две години, и българските граждани ще плащат санкции, ако не го въведем.


За нас обаче е неприемливо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че ако беше приет на първо четене, можеше да се правят много изменения между първо и второ четене. А текущото отхвърляне на закона спира този процес и реално блокира възможността България да поиска второто искане за плащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро (1,416 млрд. лв).“


Общо 16 са законопроектите, които трябва да се приемат от парламента. Няма риск от загуба на средства, има риск от забавяне, което ще се отрази на проектите, каза Пеканов. Той напомни, че те трябва да са изпълнени до края на 2026 г.


На въпрос на БНР при оке от плащанията страната ни трябва да изпълни изискването за намаляване с 40% но вредните емисии от топлоцентралите, Пеканов отговори:


„2026 година, това е крайната цел. Дотогава трябва да са намалени емисиите с 40%. Има и стъпки, които трябва да се случват във времето дотогава, но те не са в момента на дневен ред за второто и третото плащане“.