19min.bg

България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми: Проф. Брунбауер

             "България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци." Австрийският историк Улф Брунбауер коментира българския меморандум за Северна Македония :

ДВ: Проф. Брунбауер, как е възможно една държава да отрича съществуването на нацията и езика на своите съседи?

Брунбауер: България показва, че това е възможно - като просто прехвърля собствените си националистически възгледи за историята и културата върху друга държава и нейния народ. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци. Или Дания да нарече норвежците аномалия, защото някога са били част от обща империя, а техният език се е развил от датския.

Смятам, че основният въпрос тук е защо в момента България така агресивно натрапва манията си по „македонския въпрос“. От една страна това може да е свързано с политическите сътресения, пред които е изправено правителството в София. Да се представяш като защитник на националната чест винаги помага за отвличане на вниманието. И второ, трябва да се вземе предвид влиянието на "патриотичните" партии в управлението - дори това да е само символична поза и показване на мускули без особен ефект.

Голямата ирония на меморандума е неговото лицемерие - вярно е, че официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е „измислена“ от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим. Същото е и с езика: всички днешни стандартни езици в даден момент са били диалекти и обикновено е необходимо политическо решение, за да се реши кой диалект ще бъде основата за стандарта. Но за членството в ЕС просто не е от значение кога това се е случило, както не е от значение какво мислят хората за историята на собствения си език. Това не бива да пречи на двустранните отношения. Българското правителство осъжда предполагаемата приемственост на "комунистическата идеология" в Македония, но не признава, че техният меморандум е можел да бъде формулиран по същия начин в Политбюро на БКП през 1960-те години.

ДВ: Има ли друг подобен случай в историята на Европа и как е бил решен спорът?

Брунбауер: Не, единственият подобен епизод беше дългогодишният спор между Гърция и Македония. Спор, воден от национализма, без същинско отношение към членството в ЕС и НАТО. Но в крайна сметка Гърция и Македония намериха компромис. Сега България провокира още по-глупав конфликт заради напълно измислени