19min.bg

България с 11,3 млрд. евро дълг - 27,1% от БВП

България има да връща заеми от 11,3 млрд. евро, показват данните на официалния регистър на държавния дълг към края на декември 2014 г. 


Вътрешните задължения са в размер на 4,2 млрд. евро, а външните -  7,1 млрд. евро. В края на отчетния период делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт възлиза на 27,1%, като се разпределя между 17% от външния държавен дълг и 10,1% от вътрешния.


В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 37,3%, а външните - от 62,7%.


Задълженията на страната към външни кредитори са се увеличили през 2014 г. с 1,5 млрд. евро, показват още данните на Министерство на финансите.


Във валутната структура на външния дълг към края на декември 2014 г. относителният дял на дълга, деноминиран в евро, бележи увеличение и достига до 86,1%. Дългът, деноминиран в щатски долари, и този в други валути намаляват съответно до 12,8% и 1,1% . 

Що се отнася до лихвената структура, към края на месеца дългът с фиксирани лихви нараства и достига 89%, а дългът с плаващи лихви намалява до 11%.


Вътрешната задлъжнялост на държавата също расте. Тук обаче най-сериозна тежест имат лихвите по ДЦК с падеж над 5 години – една четвърт от платените по това перо суми са за продадени ценни книжа със срок на падеж 10 години.


Миналата година е рекордна и по продажба на ДЦК от правителствата, които управляваха страната. Най-много пари са събрани през юни и декември, сочат още данните.