19min.bg

България ще бъде от първите, проверени за защита на върховенството на закона

       Пет европейски държави ще бъдат подложени на задълбочена проверка по механизма за наблюдение за спазването на върховенството на закона на всеки шест месеца. Започва се по азбучен ред и страната ни е една от първите в списъка. Този анонс направи представителят на Германското председателство на Съвета на ЕС министърът по европейските въпроси Михаел Рот.
„Върховенството на закона не трябва да ни разделя, а да ни обедини“, категоричен беше Рот.
Германското председателство е предложило два механизма за спазването на демократичните принципи в страните от ЕС - обвързване на средствата от европейския бюджет и системните нарушения на принципите на правовата държава, както и непрекъснат диалог относно правовата държава.
Припомняме, че миналия четвъртък Европейският парламент и Съвета на ЕС официално постигнаха споразумение  за механизъм за обвързване на европейския бюджет с върховенството на закона.
Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава (като независимостта на съдебната система и свободата на медиите) по начин, „пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза“. В последния евродоклад България беше №1 по остри критики и №2 по брой критики по темата от 27.