19min.bg

България вече е свободна от морбили страна: Проф. Тодор Кантарджиев

"България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили".

Хубавата новина съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Друго хубаво нещо е, че случаите на коклюш вече са много малко. Проф. Кантарджиев успокои родителите също и за скарлатината и варицелата, като подчерта, че тези случаи са сведени до разумния минимум.

По думите му вирусните инфекции в момента "не вилнеят и не покосяват". В последните 2 месеца обаче има увеличаване на регистрираните случаи на коронавирус. Циркулиращият вариант вече не е така опасен, подчерта здравният експерт и напомни, че все пак трябва да се спазват някои елементарни мерки.  

За западнонилската треска проф. Кантарджиев отбеляза, че има няколко нови случая. Според него това означава, че имаме адекватна диагностика.

В предаването "Преди всички" той обяви, че засега в България не се предвижда ваксинация срещу респираторен синцитиален вирус. Инфекцията засяга новородени, малки деца и много възрастни, като може да бъде много тежка при хора с имунен дефицит.

Проф. Кантарджиев напомни за противогрипните ваксини. Хората над 65-годишна възраст, които имат желание, могат да си поставят ваксината безплатно.

Специалистът посъветва също да не се прекалява с едни и същи хранителни добавки:

"Да се сменят, да не се взимат постоянно, защото това може да доведе до изтощаване на имунната система. Не трябва да се прекалява. Не трябва да се забравя пълноценното хранене".

Риск от масово разпространение на холера в България няма, но трябва да се спазват някои неща, успокои също той.