19min.bg

Българин, разследван за онлайн измами в САЩ, ще бъде екстрадиран

46-годишен мъж ще бъде екстрадиран в САЩ, след като Варненският апелативен съд потвърди в тази част решение на Окръжния съд в града. Въззивният съд измени първоинстанционния съдебен акт в частта, в която е постановено исканото лице да бъде настанено в болница.

Мъжът е издирван, за да бъде съден от американските власти по обвинения за участие в заговор и в извършване на измами по електронен път, в кражба на държавна собственост и на самоличност, в заговор за пране на пари. Престъпленията били извършвани чрез интернет между 2014 г. и 2016 г. Според разследващите получените суми надхвърлят 3 млн. долара.

Делото е образувано в Районния федерален съд в Източния район на Ню Йорк. Производството пред настоящата инстанция бе инициирано с жалба срещу решението на Окръжен съд - Варна, с което екстрадирането на българския гражданин е било допуснато. Пред съдебния състав защитата постави под съмнение пребиваването на исканото лице на територията на Съединените щати към момента на деянията, както и психическата му годност да участва в наказателен процес, въпреки заключенията на изготвената в първоинстанционното дело психолого-психиатрична експертиза, че е вменяем.

Според Варненския апелативен съд няма законови основания да се откаже екстрадирането на българския гражданин. Неоснователно е и оплакването, че срещу мъжа са повдигнати обвинения за извършени престъпления в период, когато той не се е намирал на територията на САЩ. Според съда това са възражения по същество на наказателно-правния спор, а в екстрадиционното производство пред българския съд няма възможност за преценка на доказателствата, подкрепящи или оборващи обвинителната теза.

Съдът само преценява дали са налице формалните предпоставки за предаване на лицето. Решението за екстрадиране не подлежи на обжалване.