19min.bg

Българите са против убиването на уличните кучета

Близо две трети от българите подкрепят хуманните методи за намаляване на броя на бездомните животни, сочи проучване на МБМД. То е направено по поръчка на българския офис на международната организация за защита на животните Четири лапи.  За кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и връщането на  улицата на бездомните кучета и котки са 33,5% от хората. За прибирането им в приюти са 30% от анкетираните. Едва 27 на сто считат, че уличните животни трябва да бъдат избивани.


Изводът на природозащитниците е, че обществото ни вече е готово да приеме хуманния подход при решаването на този дългогодишен и наболял проблем. „Общините обаче масово отказват да прилагат този подхов, въпреки че той е  заложен и в Закона за защита на животните", казва Явор Гечев от Четири лапи. Липсва и контрол от страна на държавата за прилагането на законовите разпоредби, като досега почти няма санкционирана община, заявяват още от международната организация.


Според проучването 56,2% от хората са на мнение, че вина за наличието на безстопанствени животни имат собствениците, които изоставят своите домашни любимци. Според 47,9% пък вина имат общините, защото нямат адекватна и последователна политика по въпроса. От Четири лапи заявяват, че са готови безвъзмездно да помогнат на онези общини, които имат желание да прилагат мерките за овладяване на популацията от безстопанствени животни.


Организацията предвижда 16 кастрационни кампании в различни краища на страната. Очакванията им са за около 2000 обработени животни.