19min.bg

Българите застават зад Македония в спора за името

70% от българите са чували за преговорите, които се водят между Македония и Гърция за името на държавата, сочат данни от специално изследване на Галъп интернешънъл сред балканските държави.


Само 26% от анкетираните не са чули за тези преговори, а останалите 4% се затрудняват да отговорят. Мнозинството си българите нямат нищо против дори името на Македония да не се променя. 54% от хората, които имат представа за спора между съседките ни, са на мнение, че не е необходимо името на страната да се сменя. 19% от чулите за спора пък държат името да бъде сменено.


От социологическата агенция тълкуват, че обществените настроения у нас очевидно кореспондират добре и с официалната българска позиция, винаги е била за принципна подкрепа на Македония под нейното конституционно име.


Според данните от проучването може да се направи извода, че българите не са загубили своето приятелско и искрено мнение за Македония.


Проучването изследва и отношението на държавите от Западните Балкани спрямо България, което като цяло е добро. Може да се направи извода, че в мнозинството си държавите от региона харесват България.