19min.bg

Български изтребител падна в Черно море

Изтребител МиГ 29 на българските Военновъздушни сили (ВВС) падна в Черно море по време на учение през нощта срещу сряда.
Към 17:30 часа пилотът на самолета още се издирва , като според информацията той не е катапултирал.В издирването бяха намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани.Черната кутия обаче не е била открита (б.р. към сряда следобед). Останките на самолета са на дълбочина около 65-70 метра.
"По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил, връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер.
Самолетът е от състава на база Граф Игнатиево и е бил управляван от майор Валентин Терзиев, който служи в нея.
Tой е на 47 години и е началник на щаб на ескадрила, един от най-опитните пилоти във военната авиация. Според Янев самолетът е бил в добро техническо състояние, но то предстои да бъде потвърдено от серия проверки. Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години на миналия век
. Инцидентът е станал при изпълнение на тренировъчна задача над Черно море, в които са участвали и чуждестранни военни.
Самолет МиГ 29 е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване.
"Всичко, с което разполагаме, е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите", каза служебният военен министър Георги Панайотов.
Той обясни, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в