19min.bg

Балотажът в Галиче с нарушения

Вторият тур на местните избори във врачанското с. Галиче отново провокира сигнали за нередности. На балотажа един срещу друг се изправиха  кандидатите на ГЕРБ и БСП. От едната партия сигнализираха, че през задния вход на училището, където има избирателна секция, в сградата са влезли 15 души. Хората били непознати в селото, но фигурирали в избирателните списъци. Подаден е и сигнал, според който на място пред секциите се агитира за един от двамата кандидати за кмет.


Последваха и скандали, но извън избирателните секции.


„Регистрирани са в Галиче преди 6 месеца. Докараха ги да гласуват тук. Един тръгна да се бие с мен, за да не ги снимам”, разказа Венцислав Николов, застъпник.


„Получих информация, че се влиза по къщите и се дават наставления на гражданите”, разказа Цветелина Андровска, председател на секционна избирателна комисия в Галиче.


Имаше обвинение и в това, че не се опазва тайната на вота в подвижната избирателна секция. Тази жалба се разглежда и в Общинската избирателна комисия.


Избирателната активност е доста висока. Само за първите пет часа в Галиче бяха гласували над 31% от имащите право на глас.