19min.bg

Бан Ки Мун призова за усилия в ядрената област и срещу климатичните промени

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова международната общност да удвои усилията си срещу заплахите, които в световен план създават ядрените оръжия и климатичните промени, предаде БГНЕС.


Бан, който пристигна вчера на частна визита в родината си Южна Корея, заяви по повод годишна среща на върха на Световната Федерация на асоциациите на ООН, че се предоставя рядък, но много важен шанс да се създаде по-сигурен свят. "За първи път от едно десетилетие преговарящите се съгласиха да задействат серия от мерки, които могат да освободят света от ядрените оръжия", каза Бан, имайки предвид неотдавнашните преговори между Русия и САЩ за съкращаване на ядрените им арсенали. "Дойде време да продължим този напредък", допълни той пред 250 делегати от 63 страни. Генералният секретар на ООН изтъкна и заплахата, която представлява глобалното затопляне, в голяма степен причинено от парниковите газове. "Имаме по-малко от десет години да спрем увеличаването на парниковите газове в световен план, ако искаме да предотвратим катастрофални последиците за хората и за планетата", предупреди Бан.
Генералният секретар на ООН е на десетдневно посещение в родината си, по време на която ще се срещне с президента на Южна Корея, Ли Мьон-Бак.