19min.bg

Бан Ки-Мун: Ще помагаме на България за бежанците

България осъжда категорично употребата на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия. Това е абсолютно недопустимо и виновните трябва да бъдат наказани!


Това заяви в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-Му, предаде БНТ.


Българският държавен глава пристигна, за да участва в 68-та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Придружава го министърът на външните работи Кристиан Вигенин.


Плевнелиев информира Бан Ки-Мун, че нараства броят на сирийските граждани, които търсят закрила в България. Вече почти е изчерпан капацитетът за прием на бежанци и се търсят допълнителни възможности. В тази ситуация страната ни разчита и на съдействието на международната общност, е подчертал държавният глава, цитиран от прессекретариатът му.



Пред президента Плевнелиев генералният секретар Бан е определил случващото се в Сирия като трагедия. Хуманитарната криза е огромна, броят на бежанците достига пет милиона души, а на вътрешно разселените лица - два милиона души, е подчертал Бан по време на разговора.


Генералният секретар на ООН "изрази своята


признателност за щедростта на България към сирийските кандидати за убежище"


и увери държавния глава, че ООН следи внимателно ситуацията у нас, съобщи ООН на сайта си в интернет (un.org/apps/news).


ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие в арабската държава. Бан Ки-мун е изразил своята подкрепа за търсене на политическо решение на сирийската криза. Предстои Изпълнителният съвет на ОЗХО да утвърди плана „Кери-Лавров“, след което се очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН.


Българският президент и генералния секретар са обсъдили постигнатите резултати при изпълнението на "Целите на хилядолетието за развитие". Двамата са разговаряли по-конкретно за климатичните промени и намаляванетона бедността.



За пръв път след близо 30 години България ще поеме председателството на Комитета по права на човека и социални въпроси, е станало ясно по време на срещата.