19min.bg

БАН: Ликвидират ни

 БАН ще спусне черни знамена от всичките си сгради в знак на протест срещу „ликвидационното” финансиране за академията в следващия държавен бюджет.


Мозъците на нацията обявиха протеста си след проведено Общо събрание на академията. Тази седмица депутатите в парламента трябва да гласуват на второ четене Закона за държавния бюджет през 2018г., с което окончателно ще го приемат.


Ние, учените от Българската академия на науките, оценяваме бюджетната субсидия на БАН за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание на Република България, като ликвидационна. Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни.


С настоящото обръщение обявяваме началото на протестни действия, с които настояваме за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката. Призоваваме българската и европейската общественост за подкрепа!


Като първа стъпка, на всички сгради на БАН ще бъдат спуснати черни знамена”. Това пише в Обръщение на Общото събрание на БАН.


Учените настояват за повишаване на възнагражденията им. Базовата заплата на 30% от тях е минималната за страната - в този момент 460 лева.


Наред с това, държавата не изпълнява поетия ангажимент да инвестира 1% от брутния вътрешен продукт на страната в наука. Според сметките на БАН в момента този дял е 0,18%.


Напомняме, че протестите на учените от БАН при приемането на всеки следващ бюджет вече стават традиционни, тъй като всяко следващо управление не спазва ангажимента си държавата да инвестира в научните си институти.