19min.bg

БАН събира дарения за българската ваксина

Кампания за набиране на средства провежда Институтът по микробиология, който разработва родния препарат срещу Covid-19. Изследователският център към БАН реши да събира дарения за пред-клиничните експерименти на прототипа след  като държавата игнорира проекта. За кампанията съобщи във Фейсбук профила си проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на екипа, който разработва нано-капсулираната ваксина.
Началото на кампанията е обявено още на 22 февруари на сайта на института по микробиология Стефан Ангелов. В поканата, отправена към желаещите да дарят за българския проект, е написано следното:
"Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект".
Напомняме, че преди няколко седмици в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Чорбанов заяви, че през лятото БАН ще има готовност да покаже прототипа на разработената ваксина. От думите му стана ясно, че държавата не се интересува от работата на учените и "игнорира всичко, което се