19min.bg

Барбалов представи детайлно бюджета за 2016 г.

Вчера се състоя публичното обсъждане на проекта на бюджет на Столичната община за 2016 г. Интересът бе голям от страна на гражданите, медиите и общинските съветници. Представени бяха прогнозите за приходите и разходите на общината за следващата година както и финансовата рамка на капиталовата програма.



1,180 млрд. лв. е бюджетът за 2016 г., стана ясно от думите на  Дончо Барбалов, зам.-кмет с ресор Финанси и стопанска дейност. По думите му, към края на януари се очаква да се внесе последният вариант на проекта за бюджет 2016 г.  Зелените системи, паркове и градини са приоритет, изтъкна той. Барбалов подчерта, че в транспортната инфраструктура е активната дейност в столицата. За догодина, освен реконструкция и основни ремонти, се предвижда и ремонт за малките улички.
По време на обсъждането постъпиха интересни предложения относно по-голямо участие на районните администрации в проектите с европейско финансиране, деинституционализация на социални услуги. Въпреки че срокът за предложения беше до 27 ноември, на практика всички  постъпили идеи до 15 декември могат да бъдат взети под внимание.
Следващите стъпки в подготовката на бюджет 2016 са обсъждания със социалните партньори и в рамките на консултативния съвет по бизнес, представяне на проекта пред групите в общинския съвет, както и обсъждането на семинар с общинските съветници и районните кметове.