19min.bg

Бареков и жена му укривали офшорка, собственик на къщата им за милион: Пандора

01/02

„Мария Календерска, бивша журналистка, политическо лице и съпруга на политика – евродепутат Николай Бареков е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, разкриват Досиетата Пандора. Календерска е била длъжна да декларира тази собственост пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия, но не го е направила. Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент”, пише българският участник в международното разследване bird.bg. Пред бТВ Бареков обясни, че това било атака от Прокопиев, а когато офшорката купува къщата, в която и до днес живее, Календерска не му е била жена, но ето какво казва самата майка на 4 от 5-те му деца пред Нова през 2014 г.: „Живеем заедно с Николай от година и половина-две, това се знае от всички хора около нас. Той ми направи една голяма услуга, като не разкри връзката ни преди евроизборите през май и раждането на детето ни, щеше да ми е тежко, ако бях получила публичност тогава”. Законът в България институционализира фактическото съжителство.
„Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата Инвестиция.БГ ЕАД, която се прослави покрай къщата в Драгалевци, обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на Инвестиция.БГ се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева.


  


 


Произходът на средствата “инвестирани” от трите млади дами е загадка. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков България без цензура, а