19min.bg

Бареков към политиците: Излезте на светло!

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предложи план за излизане от политическата криза. Според него той минава през приемането на закона за "Чисти ръце" и предсрочен вот, но на чисто. Това стана ясно по време на пресконференция във Варна.


Радвам се, че с нашето влизане в Народното събрание се завърна и доброто възпитание, каза по време на брифинга Бареков. "Трогнат съм от факта, че г-н Борисов най-накрая заговори за мен като първо спомена коректно моето име и това на партията, и второ, говори на "Вие", както изисква етиката, когато говорят политическите лица. Ето и нашият отговор: г-н Борисов, г-н Цветанов и тяхната партия имат шанса, заедно с останалите партии в българския парламент да спрат да участват в срамни задкулисни сделки. Едните, опитвайки се да задържат властта, а другите, като се опитват да се докопат до нея. Ние ще разтурим този парламент и го казвам с пълната увереност, защото продължаването на живота му без нас в него би означавало, че продължава срамната сделка между БСП, ДПС и "Атака", или че, г-н Борисов се е договорил с някой от другите партии", коментира Бареков.


Той каза, че партията има краткосрочен план и го предлага на всички партии в парламента без хората на Сидеров. "Казвам без тях, защото след нашето влизане никой няма да разчита на гласовете на една ксенофобска партия, която на практика орезили страната ни пред ЕС и нашите партньори от НАТО", мотивира се Бареков.


Неговият план предвижда до 10 дни в НС да влезе за обсъждане закона за "Чисти ръце". "Надяваме се да го приемат политическите партии. Ако не го направят, ще платят изключително висока цена", каза още той. Целта на този текст е всички политици да изчистят пред обществото имената и имиджа си, поясни Бареков. Според предварителните намерения, законът ще предвиди да се направи 5-членна комисия, подобна на тази по досиетата. Задължително условие ще е този орган да е избран с 2/3 парламентарно мнозинство, а след неговото сформиране, заедно с ДАНС и НАП да се направи проверка на имуществото на всички политици на прехода – председатели на НС, министър-председатели, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове.


Това е шансът да отидем изчистени на следващите парламентарни избори и да прекратим цирка, който отврати българските избиратели, каза Бареков. В закона ще има и друг важен момент - всеки, който има намерение занапред да влезе в политиката, да бъде длъжен да декларира пълен отказ от банковата тайна за себе си и всичките си роднини по съребрена и права линия, в продължение на 4 поколения. "Който не подпише такава деклалация, да няма право да се явява на избори", категоричен е Бареков.


"Г-н Борисов, приемам подадената ви ръка, но извадете парите си на светло. Вашите, на г-жа Бориславова и цялата ви група! Г-н Цветанов, вие сте 30 години държавен служител, имате 6 апартамента и пари, спечелени от консултантски услуги, излезте на светло! Г-н Станишев, първият ви работен ден беше като министър-председател, в момента сте един от най-богатите хора, излезте вие и Моника Станишева на светло! Г-н Местан, 25 г. сте работил като учител и депутат, от къде са вашите златни ръкавели, излезте на светло! Г-н Радан Кънев, кой, какви дела ви е възлагал, какъв адвокат сте бил, излезте на светло. Г-жо Кунева, цял живот сте била държавен служител, от къде са ви парите, излезте на светло!", призова лидерите на останалите политически сили Николай Бареков.


Той каза, че вече е подписал декларация и го проверяват по реда, по който той иска разследване на всички останали. От тук нататък се делим на чисти и мръсни - каза Бареков. Нека се покаже кой е мафията и кой политик, това е разделителната линия.


Втората част за излизане от кризата минава през импийчмънт на българската олигархия в лицето на г-н Росен Плевнелиев. Неговият ментор Иво Прокопиев на 28 години получи монопол върху добива на една от най-богатите суровини у нас – каолина. На 28 години той се събуди милиардер, направен такъв от правителството на Костов, без ясни правила и няма друго обяснение. Ако съберем гласовете за импийчмънт и успеем да свалим от поста Плевнелиев имаме два варианта. Или неговият вицепрезидент поема президентската институция за кратък период от време, или НС приема нов свой председател, който да оглави и президентската институция.


Логиката на всичко това, според Бареков, е когато се отиде на предсрочен вот, сегашният президент да не е този, който да назначи служебното правителство и да не се повторят грешките на кабинета Райков. "Трябва ни правителство, което честно да проведе вота", каза Бареков.


"Нашата логика е да се разтури националният парламент веднага след евровота, и след като са приети тези закони, да се отиде на избори, но с друг президент. Нека те да са 2 в 1, но ако се стигне до тази хипотеза, нашето предложение за председател на НС и съответно изпълнящ длъжността президент ще е Румен Йончев.Той е отдалечен от всички партии в парламента, дори не е член на нашата, и е в състояние да гарантира един справедлив избор", заключи Бареков.