19min.bg

Барозу прави сайт за хоризонталните програми на ЕС, предизвикан от Хюсменова

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу поема ангажимент пред българския евродепутат Филиз Хюсменова в скоро време да бъдат събрани на едно място в интернет докладите за оценка на хоризонталните програми на ЕС. Сега те са разпръснати на различни сайтове от портала Europa. Това става ясно от отговора на ръководителя на Комисията до Хюсменова по повод на нейно запитване за ефективността и бъдещето на тези програми.


Барозу уверява нашия евродепутат, че подготвителната работа на Еврокомисията за следващия програмен период стъпва на докладите за оценка на различните хоризонтални програми, а събирането им в един сайт е важно за постигането на по-голяма прозрачност и улесняването на обмяната на информация.


Хоризонталните програми на Евросъюза се финансират пряко от Брюксел и по тях бенефициенти от всички държави членки се състезават помежду си на европейско, а не на национално равнище. През юни Еврокомисията ще представи предложенията си за финансиране на хоризонталните програми на ЕС за следващия програмен период, се казва в отговора на Барозу.