19min.media

Бащите могат да разпознаят собствените си деца по миризмата на тялото им: Проучване

Миризмите на бащинството не винаги са най-приятните - от използвани пелени до мръсно пране.Но сега ново странно германско проучване установи, че бащите всъщност предпочитат миризмата на собствените си деца.

Изследователи от Техническия университет в Дрезден установиха, че бащите не само оценяват своите деца като миришещи по-добре, но и могат да различат миризмата им от тази на другите деца.


Учените установили, че в една трета от случаите бащите успяват да разпознаят миризмата на дрехите, носени от собствените им деца.Въпреки това, може би не е изненадващо, че бащите намират миризмата на децата си за значително по-неприятна с настъпването на пубертета.


Отдавна е известно, че миризмите играят изключително важна роля в човешките взаимоотношения. Химикалите в потта, които определят миризмата на тялото ви, предават информация за имунната ви система, здравето и емоциите ви.

Между родителите тази връзка, основана на миризмите, е особено важна, тъй като помага за укрепване на любящата връзка.

Проучванията показват, че миризмата на собствените ни деца обикновено се възприема като приятна и активира части от мозъка, свързани с удоволствието и възнаграждението.

За целите на новото проучване изследователите са набрали 56 бащи и 73 техни биологични деца, които да вземат участие в изследването.


 Източник: dailymail.co.uk