19min.bg

Батко и Братко и при Бойко

Батко и Братко са особено добра комбинация не само в пътното строителство. Добре е европейската служба ОЛАФ да надникне и в друг един казус, който може да се окаже интересен. Адрес: Столична голяма община, ул. Московска 33.


В София се говори, че архитектурните фирми с участието на роднини на главния архитект Петър Диков – въображаем бъдещ кмет на града и дори премиер, са затрупани от работа.


Те били едни от единствените, които можели да си позволят вариации и висш пилотаж на тема “кота корниз” и процент застрояване. Звучи ви безинтересно? Превеждаме: това води до по-голяма квадратура и повече продаваема и наемаема площ в интерес на инвеститора, строителя и архитекта. Защото и на творците им плащат на квадратен метър – от 15 до 30 евро. Ако организират допълнителни 2000 кв. м например, биха спечелили над 100 000 лева. Това упражнение май било предимно за архитекти, чиято фамилия е Дикови. Узаконявали се неща, само ако ги е проектирал който трябва, ако се вярва на мълвата. Ние, разбира се, отказваме да се доверим на хорските приказки, вероятно породени от завист.


Изброяваме фактите.


Студио Архитектоника, в което е съдружник Калин Диков – брат на главния архитект на София, участва в двата най-големи скандала в родното строителство.


Кой знае защо печели, след като пуска не анонимно, както е според изискванията, а с името си своите документи по конкурса за реформиране на Централна гара. Дали  Диков Втори нарочно е подсказал на комисията, че за негов точно проект става въпрос? Все едно, след конкурса се заговорва за дисквалификация.


Много се шумя и около проекта на Братко Диков за нова кула на летището. Не само, че фирмата с негово участие спечелва, но се оказва, че не е спазила важни изисквания за такъв род сгради. Те все пак не се строят като блокове и офис здания. Близо 200 000 лв., ако се вярва на сайта медиапул, отиват в касата на архитектурните гении.


Тогава Батко Диков бе коментирал скандалите с мъдрата мисъл, че Братко му общо взето нямал много общо с фирмата, в която притежавал някакви си тридесетина процента. Не бил виновен сиреч.


Друг интересен проект е бизнес сградата Белисимо на бул. България. Тя постави удивителната на безразборното застрояване на Манастирските ливади – един от най-лишените от елементарна инфраструктура, но най-заселените напоследък квартали на София.


Забавна подробност е, че  проектът е дело на Елит студио с ръководител арх. Калин Диков. А Главен изпълнител е Галчев инженеринг груп АД. Инвестициите възлизат на 7,5 млн. евро.


Галчев стана знаменитост чрез в.19 минути. Премиерът на България Сергей Станишев попита как е възможно спонсор на ГЕРБ да застроява зелени площи в столицата и дали това не става със съдействието на общината.


Нашият вестник разкри, че спонсорът Х, за когото става въпрос е точно Галчев – фирмата му е третият най-голям дарител на партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Той работи активно по много проекти като в някои от тях си е партнирал не с кого да е, а с хора като Брендо.