19min.bg

БДЖ купува по-бавни влакове за милиони

По-бавни влакове могат  да излязат по-скъпи. От БДЖ са решили в последния момент да занижат критериите в търга за доставка на нови влакове, който трябва да стартира в близките дни, пише OFFNews. Всичко това се случва на фона на фалита на дружеството, което разпродава активите си, заради милионни задължения.


Вместо първоначалния вариант да бъде доставен подвижен състав, поддържащ максимална скорост от 200 км/ч, последната редакция на тръжните условия е новите влакове за стотици милиони левове да се движат с до 160 км/ч..


В същото време повечето от проектите за рехабилитация на жп инфраструктурата са за модернизация на железните пътища, така че да поддържат 200 км/ч.


Редактирани са и други важни условия по обществената поръчка. Срокът на гаранционната поддръжка за новия подвижен състав е намален от 30 на 15 години, а също така е редуцирано и изискването за оборот на изпълнителя ѝ от 1,6 млрд. лева на 1 милиард лева за последните 3 години.


Освен това е отпаднала доставката на дизелови влакове, която бе препоръчана в доклада на експертната работна група от университетски преподаватели по подготовката на търга.


Друга промяна е, че новите влакове няма да бъдат 350-местни, а с 230 седалки.


Според жп експерти новите редактирани условия на обществената поръчка са в изгода на точно определен кандидат.