19min.bg

Белият дом обяви пакет от 600 млн. долара за сигурността на Украйна по време на контраофанзивата

Белият дом обяви пакет от мерки за сигурност за Украйна на стойност 600 млн. долара, с който украинските военни получават поредната си помощ в хода на контраофанзивата срещу руските сили.



Според изявление на държавния секретар Антъни Блинкен оборудването ще бъде взето от съществуващите запаси и инвентаризации на САЩ и ще включва допълнителни оръжия, боеприпаси и оборудване.


"Заедно с нашите съюзници и партньори доставяме оръжията и оборудването, които украинските сили използват толкова ефективно, докато продължават успешната си контраофанзива срещу руската инвазия", каза Блинкен. "



Пакетът включва допълнителни боеприпаси за системата HIMARS, която Украйна използва за поразяване на множество руски логистични центрове, командни пунктове и складове за боеприпаси. Той включва и десетки хиляди конвенционални 105-милиметрови артилерийски снаряди, 1000 прецизни 155-милиметрови снаряди и системи за борба с дронове. С наближаването на зимата Съединените щати предоставят и екипировка за студено време и повече устройства за нощно виждане.


Преди една седмица Пентагонът обяви още един пакет на стойност 675 млн. долара, който включваше допълнителни боеприпаси за HIMARS, както и десетки хиляди артилерийски боеприпаси.


Засега САЩ са взели решение да не изпращат на Украйна боеприпаси с голям обсег на действие ATACMS, които да се използват с платформата HIMARS, въпреки многократните украински молби. ATACMS имат обсег на действие от почти 200 мили (320 км) и могат да нанасят удари дълбоко в руската територия.


Представители на Пентагона заявиха, че САЩ трябва да се съсредоточат върху предоставянето на Украйна на пускови установки HIMARS, съчетани с GMLRS - боеприпас с обсег на действие около 40 мили (64 км).



От началото на руското нахлуване в Украйна през февруари досега САЩ са предоставили 15,1 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна.



Снимка: (Анастасия Власова/The Washington Post/Getty Images)