19min.media

Берлин хвана Цветанов в лъжа

Германия опроверга твърдението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че само Франция запазва съмненията си по отношение на приемането на България в Шенгенското пространство.


Берлин потвърди, че също не е променил позицията си спрямо българското членство и продължава да държи на политически критерии като борба срещу корупцията, каквито бяха изискани като условие от двете държави още миналата година.


Това става ясно от писмо на германското вътрешно министерство до българската редакция на Дойче Веле.


Текстът на писмото противоречи до голяма степен на казаното от вицепремиера след заседанието на вътрешните министри от ЕС в Брюксел, което се проведе миналия петък. Тогава той заяви, че единствено Франция на този етап не е склонна да промени позицията си за разширяването на Шенген с България и Румъния. В отговор на въпрос на какво се дължат резервите на Париж, Цветанов каза, че страната не излага конкретни аргументи.


Думите му вече бяха опровергани и от говорителя на унгарското председателство на ЕС Гергей Полнер, който заяви, че Германия не е променила позицията си. Той каза, че три държави имат резерви към България, като уточни, че две от тях са го заявили писмено - Франция и Германия, но не уточни коя е третата. Холандия и Финландия обаче бяха тези страни, които през последните месеци също изразиха притеснения от членството на България.


Берлин продължава да застъпва позицията, че България ще влезе в Шенген, когато изпълни не само техническите условия, но и постигне значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и при реформата в правосъдието.