19min.bg

Без анализ и експертиза бяха уволнени ръководителите на възлови агенции, очакваме спад на приходите в бюджета: ГЕРБ

"За 24 часа без необходимия анализ и експертиза бяха уволнени по политически причини ръководители на възлови агенции, каквито са НАП и Митниците, това е кръвоносната система на финансовия сектор. Това доведе до напрежение в двете системи и това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев на брифинг на ПП ГЕРБ.



„Като член на първия служебен кабинет на президента Радев на мен той ми постави две задачи от началото до края. Първата задача беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Агенция „Митници“. Моят отговор беше категоричен – че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, при един бюджет, който беше приет само няколко седмици по-рано, да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на МО с 300 милиона лв.“, посочи той.

Ананиев риторично запита дали това е правилна финансова политика и дали довежда до финансова стабилност. Той подчерта, че през последните 5 години данъчните приходи са се увеличили с над 2 пъти.

„С между 2 и 4% повече, отколкото е ръстът на БВП, което на практика