19min.bg

Без двойна тарифа на тока за бита

Служебното правителство се отказва от предложението, което анонсира само 2 дни по-рано, за двоен брояч на тока за битовите потребители, съобщи Министерството на енергетиката.


Напомняме, че по-рано ведомството излезе с предложение хората, които ползват повече електроенергия, да плащат по по-високи цени.


С аргумента “защита на битовите потребители и на бюджетните средства”, служебният енергиен министър Росен Христов призова НС да одобри въвеждането на два прага на регулирани и субсидирани цени за зимно и лятно електропотребление от 1 януари 2023 г. Идеята налагаше редица промени в Закона за енергетиката. "През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток. Всичко над тези стойности да бъде по цена на свободния пазар", обясни тогава министърът.


Сега от ведомството обосноваха отбоя с „постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система”.  Заради всичко това не се налагало въвеждане на двойни тарифи на тока.


"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", допълниха от МЕ.


"Полагат се всички усилия да се задържат и дори да се намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите", посочват от министерството и препоръчват темата да не се политизира.


"Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", се казва още в съобщението на енергийното ведомство", което явно пророкува нов предсрочен вот.



Снимка: БГНЕС


Кирил Пламенов