19min.bg

Без футбол в Египет след трагедия на дерби

Властите в Египет спряха всички футболни срещи за неопределено време, часове след трагедията пред стадиона в Кайро, в която живота си загубиха най-малко 22-ма привърженици на Замалек.


Ужасяващият инцидент става преди дербито между Замалек и ЕНППИ. Феновете на Замалек твърдят, че полицията е отворила едва един вход на стадиона, през който да влязат, а тълпата е огромна. Оградата от бодлива тел поддава и в суматохата десетки са задушени или стъпкани.


Според други източници инцидентите се дължат на множество привърженици, опитващи се да влязат без билет. Полицията използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Започнали сблъсъци, в които феновете използвали подръчни средства като дървета и метални пръти като оръжия срещу полицаите. Запалени са били полицейски коли.


В сблъсъците е замесена фен-групировката на Замалек "White knights", за чийто лидери са спуснати заповеди за арест.


Трагедията се случва само 3 години, след като 74 човека загинаха на стадиона в Порт Саид отново по време на футболен  мач. След него властите в Египет наложиха ограничения на броя на феновете по стадионите, които отпаднаха само преди няколко седмици.