19min.bg

Без проверки на депутатите за употреба на алкохол и дрога

Временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността и организацията на НС отхвърли предложението депутатите да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол, предаде БНР.

Предложението на "Възраждане" изискваше народните представители да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка при медицински специалист в сградата на НС. Идеята беше изследването да е доброволно, но отказът или положителните резултати да се оповестяват в личния профил на народния представител на сайта на институцията.

От ИТН включиха и алкохола в изследването, като предвиждаха председателят на НС да може да отстранява от заседания при положителна проба.

Депутатите от Временната комисия прегласуваха и отхвърлиха приетото на предишното заседание предложение на депутати от вече несъществуващата ПГ на "Величие", което предвиждаше по време на предизборната кампания народните представители да не получават възнаграждения и да не използват автомобили на парламента.

Според членове на комисията този текст е противоконституционен, тъй като последните промени в основния закон указват, че работата на НС е непрекъсната.

В петък проектът за Правилник ще влезе за окончателно приемане в пленарна зала.