19min.bg

Без виновни за смъртта на 19 - годишния Христо


Не са отразени никакви нарушения в лечението на починалия 19-годишен Христо Денев от Велико Търново, сочи медицинския одит на Изпълнителната агенция Медицински надзор, оглавявана от проф. Владимир Пилософ. Припомняме, че това лято абитуриентът постъпи на лечение с положителен тест за Covid-19. Според доклада оневинил медиците, той е имал влошени чернодробни показатели, затлъстяване и ниски тромбоцити, което в крайна сметка е оказало причината за смъртта му. Този извод обаче противоречи на съдебно-медицинската експертиза след аутопсията на Христо, която ясно казва, че не са открити никакви други съпътстващи заболявания или проблеми, освен пораженията от вируса.



Проверката по случая продължи повече от два месеца и беше поискана от ръководството на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов, след като момчето почина, а бащата обвини лекарите, че са объркали лечението и това е довело до смъртта му. Той обяви, че синът му се оказа  жертва на експериментално лечение. Освен в серия от грешки от страна на болницата, той обвини здравното заведение и в жестоко отношение и мизерни условия.
"Не ни казваха дори наименованията на антибиотиците, на терапията. Беше ни казано, че ние не разбираме от медицински термини и това не ни касае", обясни бащата на загиналото момче.

"Оказа се, че му е прилагано едно лекарство Роактемра, което на запад е известно