19min.bg

Бежанците в Одрин чакат турския премиер, искат да отидат в Гърция

Придвижването по международната магистрала от Одрин до Истанбул е затруднено заради отказващите да я напуснат близо 2 хиляди сирийски бежанци. Атмосферата в района, където се намират мигрантите, е много напрегната, съобщава БНР.


Екипът на БНР се оказа изведнъж заобиколен от всички страни от предвижващи се сирийски бежанци, които се опитаха да стигнаха до Одрин, но на 2 км преди граничния град бяха спрени от турската полиция. Повече от тях искат да напуснат Турция и през Гърция и Македония да продължат пътя си към Германия. Мигрантите искат да бъдат чути от премиера на страната Ахмет Давутоглу и да бъдат пропуснати до Гърция.


Един от тези хора е младият сириец Ахмед, които през последните две години е бил в Йордания. Пред екипа на БНР той обяви исканията им: „Ние излъчихме представител, които замина за среща с турския премиер Давутоглу, и искаме да ни бъде позволено да продължим към Гърция и да бъде премахната армията от границата на Турция. Предстои ни да видим какво ще стане, но ние няма да се махнем от магистралата за Истанбул, защото искаме да продължим по пътя си за Европа".


Обстановката в Одрин остава сложна, заради сирийските бежанци, които се надяват да достигнат до границите на ЕС - Гърция и България. Засега властите в Турция съседка успяват да удържат положението под контрол.