19min.bg

Безпрецедентен по мащабите си демарш: МВнР на Русия за изгонените 10 руски дипломати


Експулсирането на 10 руски дипломати от посолството в София ще получи адекватен отговор. Това заявиха за БНР от руското министерство на външните работи.


От руското министерство на външните работи определят решението на София като безпрецедентен по мащабите си демарш. От ведомството напомнят, че това е осмият поред от 2019 г. случай на експулсиране на руски дипломати от България. Както и че съответните действия на българските власти се предприемат под измислен предлог.


В позицията се подчертава, че „демаршът се вписва органично в нагнетяваната от натовските страни и Евросъюза истерия във връзка със специалната военна операция на Русия за защита на мирното население на Донбас, за демилитаризация и за денацификация на Украйна“.


„Оценяваме това като поредна провокация и опит на България да се отличи в западното съревнование за бързо разрушаване на отношенията с Русия, без мисъл за последиците, националните интереси и очакванията на собствения народ”, посочват още от министерството на външните работи.

В същото време от ведомството изразяват благодарност към многобройните български граждани, които „запазват имунитета си срещу антируската пропаганда, разбират същността на случващото се и на всеослушание заявяват несъгласието си с подобна недалновидна политика“.