19min.bg

Безсрочна "извънредна обстановка"?

   Правителството ще може да обявява извънредна епидемична обстановка - без да има ограничение за максимален срок. Това стана ясно на заседанието на правната комисия, където бяха гледани на второ четене промени в Закона за здравето, чрез който се променят и множество други закони, предаде Клуб Z. С поправките се уреждат мерките, които ще важат след отпадането на извънредното положение на 13 май. Не се прие предложение на ВМРО извънредна епидемична обстановка да се обявява за срок до 30 дни.

Прие се предложението на ГЕРБ, направено и от БСП, извънредната епидемична обстановка да се обявява от правителството. В първоначалния вариант това се правеше само от здравния министър - със заповед. "Патриотите" поискаха решенията за имат срок - например 1 месец (каквито са сроковете, примерно, по закона за бедствията - б.р.), но това не се прие. В самото решението на МС ще има указан срок на ситуацията, но рамка колко може да е дълъг той не бе записана.

Санкциите остават същите

Санкциите при нарушение на противоепидемичните мерки остават непроменени - глоба от 300 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. при второ. При нарушаване на задържителна изолация санкцията е 5000 лв. Крум Зарков (БСП) заяви, че санкциите са големи и БСП ще се въздържи. Според него прекалено високите глоби имат обратен ефект – хората не вярват, че ще им бъдат наложени и не спазват ограниченията. Красимир Ципов (ГЕРБ) припомни, че текстовете са същите като тези, които вече са били приети в закона за извънредното положение.