19min.bg

Безумието 850 лв. МРЗ мина, но само на първо четене

Безумната идея на К. Нинова за вдигане на минималната заплата на 850 лв., което ще струва над 1 млрд.лв на бюджета, а хазната без друго е на тежък дефицит и догодина ще бъде на минус над 10 млрд.лв. и без тази мярка, както вече обясни и Министерството на финансите, беше приета от НС. Но само на първо четене. В пленарната зала от ГЕРБ направиха уговорката, че второто четене трябва да прецизира механизъм ли се приема или конкретно число.


Това подсказва, че популизмът, който ще доведе да фалит голяма част от частния бизнес в страната, изхранващ над ¾ от работещите у нас, все пак може да бъде овладян и предизборното надлъгване да бъде спряно.
Освен че показва и защо не е добре служебното правителство да внесе бюджет, а увлечени в стартиралите си кампании партиите да наддават по всички разходни пера като на циганска сватба. Защото това само налива масло в огъня на инфлацията, срещу която уж всички се борят. И прави бедните още по-бедни.


В много сектори, като туризма, от който очакваме икономически ръст на фона на повсеместния спад, също и като основния ни производствен отрасъл – текстилната индустрия, 850 лв. е малко под средната заплата. Въвеждането на такъв минимум, ако не фалира веднага предприятия, ще доведе до масови уволнения. Защото ударът по бизнеса идва успоредно с шокиращите цени на тока и скока на лихвите по кредитите.


На този фон учудваща адекватност проявиха от Възраждане с предложение, ако се приеме популистичното вдигане на МРЗ, да има компенсации във вид на намаляване на данъчно-осигурителната тежест за предприятията.


Радостина Тонева