19min.bg

Безвизовият режим с Турция ще улесни терористите, пише The Telegraph


    Терористи е по-вероятно да атакуват европейски държави в резултат на спорната сделка за разрешаване на турските граждани да пътуват в Европа без визи, признават европейски лидери, съобщава вестник The Telegraph.


   Чуждестранни терористи и организираната престъпност се „очаква“ да искат турски паспорти, за да достигнат Европа „възможно най-бързо“ след влизането в сила на програмата за либерализиране на визите, се казва в доклад на Европейската комисия.

   Разкритието идва след като сър Ричард Диарлъв, бивш началник на МИ6, предупреди,че решението да се предостави на Турция безвизов режим е „извратено“ и го сравни със „складирането на газ до огнище“. Сър Ричард Диарлъв каза още, че ЕС ще се сблъска с „възход на популистите“, ако не успее да контролира миграцията.


 
На 18 март ЕС се споразумя с Турция да приема обратно мигрантите, тръгнали към Европа от нейна територия. Цената обаче беше увеличена двойно. Вместо 3 милиарда Анкара ще получи от ЕС 6 млрд. евро. Освен това, според сделката турците ще пътуват от лятото без визи в Шенген и ще отворят 5 нови глави по пътя към членство в ЕС.


 


 Източник: Фокус