19min.bg

БГ инфлацията: тройна над Еврозоната, инвестициите: двойно по-малки от парите на емигрантите

01/02

„Ще ви кажа нещо, ама не го казвайте на никого, тайна е. Избяга ни инфлацията от мастрихтските критерии. Тихо, да не се панират“, написа във Фейсбук с ирония известният икономист и кандидат за гуверньор на БНБ в последния конкурс за шеф на националнтата банка Бисер Манолов. Човекът, който имаше единствената смислена и професионална концепция и програма за влизане на България в Еврозоната. Както се вижда от графиката, инфлацията у нас достига по данни на Евростат над 4 на сто, което в момента е около 3 ПЪТИ повече от поскъпването на живота в Еврозоната, където сме неприемливи с подобни резултати.


В същото време икономистът Румен Гълъбинов извади справката на БНБ за двойно по-ниските от парите, изпратени от българите в чужбина на семействата им тук, вложения в страна. Преките чуждестранни инвестиции в България за 2019г. са 629,9 млн. евро, според БНБ. Внимателното вглеждане в данните, което направи 19 минути показва още нещо интересно: по традиция от последните години над 2/3 от вложенията се водят „Холандия“, като всъщност става въпрос за нейната офшорна зона Нидерландски Антили и на практика за 1 компания.


В същото време излезе становище на Еврокомисията за „видим прогрес“ на България в икономиката и липса на дисбаланси. То обаче е изготвено при наличните, които се оказаха ФАЛШИВИ, данни, подавани от Финансовото министерство и Агенция Митници на НОИ за растеж от 3,3%, докато реалният е 0,9%. Любопитно съвпадение е, че разликата – напомпването чрез „намаляване с 47% на вноса на суровини от Русия“, се дължи на същата компания, която осигурява и 2/3 от чуждите инвестиции, ако се вярва на експертните мнения на проф Румен Гечев, Илиян Василев и Евгени Кънев – представители на коренно различни политически и икономически течения и интереси.



Виж снимки ТУК!