19min.bg

Бг самолет превози руско оръжие до Сърбия

     Руските самолети многократно са използвали въздушното пространство на България, членка на НАТО, за доставка на военно оборудване до Сърбия, показва съвместно разследване на българските и балканските служби на Свободна Европа.


В последния известен случай самолет АН-124, летящ от Русия до Сърбия, премива през българското въздушно пространство на 3 март, съвпадайки с доставката на части за руската система за противовъздушна отбрана Панцир-С1.


Това е поне четвъртата доставка на руско военно оборудване до балканската държава през българското въздушно пространство през последните няколко години.


Българското външно министерство не потвърди, че е получило искане за транспортиране на руски военни доставки през въздушното си пространство, заявявайки на Свободна Европа, че няма основания за отказ на "полети, доставящи търговски доставки между суверенни държави".


По-нататък министерството оправда прелитането, като посочи, "че не са наложени ограничителни мерки на Сърбия по отношение на свързаните с отбраната продукти от ООН, ЕС и ОССЕ".


През юли 2019 г. Румъния, друга членка на НАТО, отказа да разреши транзита на руско военно оборудване до Сърбия, позовавайки се на анексирането от Кремъл на полуостров Крим. Румъния е най-директният маршрут за полети между Сърбия и Русия.