19min.bg

Битката за клиенти свали цената на "Гражданска застраховка" с 30%

Битката за клиенти по застраховка "Гражданска отговорност" свали рязко тарифите и разби на пух и прах очакванията, че цените ще останат без промяна, пише в. "Преса".


Компания дава отстъпка за автомобилите над 10 г., а друга е изключително щедра към изрядните си клиенти. Тези, които нямат произшествия през изминалата година, получават намаление до 30% от тарифата. Други компании предлагат по-ниски цени за малките населени места, както и ако декларираш, че ще караш колата си само в България.


Така цената за най-масовите автомобили - до 1600 кубика, падна от около 200 на 170-180 лв. Още по-ниски са цените при сключване на застраховка по интернет.


Застрахователни брокери доставят застраховката в срок от 24 часа по куриер. Тогава се извършва и плащането. Предварително всеки може да изчисли дължимата премия с калкулатор. Развитието на пазара се наблюдава от Комисията за финансов надзор (КФН).


Оттам предупреждават, че след Нова година ще бъдат извършени проверки на всички компании. Тези, които нямат резерви, за да защитят ниските цени, ще плащат санкции.


Поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност" обаче няма да се размине на потребителите. То ще бъде след Нова година, когато се очаква тарифите да се върнат на старите си нива и до края на 2014 г. да нараснат с 10%.