19min.bg

Бивш шеф на военен съд осъди прокуратурата за близо 180 000 лева


Бившият председател на Военно-апелативния съд полк. Петко Петков осъди прокуратурата да му изплати близо 180 000 лева обезщетения. Това съобщи Лекс, като цитира решението на Софийския градски съд по заведеното от Петков дело по Закона за отговорността на държавата.


Бившият съдия е претендирал за 560 000 лева и той, както и прокуратурата, могат да обжалват решението на градския съд пред горната инстанция.


Петков е завел делото срещу прокуратурата, след като беше съден и оправдан за длъжностно присвояване и представени неверни сведения, за да бъдат получени пари по проект на ОПАК. Обвинението беше свързано с договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и


Военно-апелативния съд, с който съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лева. Парите бяха отпуснати за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища. Проектът обаче беше прекратен, след като през 2014 г. започна разследване, а прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Петков. Градският съд първоначално ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че такива все пак са проведени.
В края на 2020 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на Военно-апелативният съд изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП, тъй като той не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация.


В иска си по ЗОДОВ срещу прокуратурата, Петко Петков твърди, че е понесъл особено тежко воденото срещу него дело, тъй като е било свързано с работата му като председател на съда и е засегнало професионалната му репутация, която приел за срината и се чувствал публично опозорен. Петков подчертава, че обвиненията са му попречили да се развива професионално и да се грижи за семейството си, тъй като е освободен от работа, а много от познатите му се отдръпнали от него.