19min.bg

Бивш зам.-министър на Украйна заподозрян в черен пазар на органи

Бивш заместник-министър на здравеопазването на Украйна е заподозрян в участие в престъпен заговор за отнемане на човешки органи в болници, съобщават местни медии.

В престъпната група са участвали и лекари, някои от които са работили в престижна клиника в Киев, съобщи украинското издание „Страна“, като се позова на източници от правоохранителните органи. Съобщава се, че по делото има 11 заподозрени, като имената на нито един от тях не са посочени.

„Органите са били отнемани от недееспособни хора и продавани. На всички членове на престъпната група са повдигнати обвинения по три члена от Наказателния кодекс. Те могат да бъдат наказани с до 12 години затвор", казва един от източниците.


Реформите направиха много по-лесно вземането на органи от починали, които не са дали съгласието си да станат донори след смъртта си. "Разрешението" може да бъде издадено от длъжностно лице, което би поело върху себе си организацията на погребението, като например главен лекар на болница или командир на военна част. Трансплантацията беше разрешена не само на държавни, но и на частни клиники.