19min.media

Бившият шеф на НАТО с нова работа

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще председателства Мюнхенската международна конференция по сигурността (МКС) от следващата година, съобщиха от доминираната от Запада организация.

Норвежкият политик ще поеме поста от германския дипломат Кристоф Хойсген след 61-вото събрание на конференцията през февруари 2025 г., се казва в прессъобщение на MSC, публикувано във вторник.

Миналата седмица Столтенберг беше заменен като ръководител на НАТО от бившия нидерландски министър-председател Марк Рюте, след десет години начело. През това време Столтенберг контролираше постоянното увеличаване на разходите за отбрана, както и присъединяването на четири нови членки към ръководения от САЩ блок - Черна гора (2017 г.), Северна Македония (2020 г.), Финландия (2023 г.) и Швеция (2024 г.).

Силен поддръжник на Украйна в конфликта ѝ с Русия, Столтенберг подкрепи идеята да се позволи на Киев да използва западни оръжия за удари на далечни разстояния по руска територия - въпреки предупрежденията от страна на Москва.


Целият ми политически живот е посветен на поддържането на мира. За мен е огромна чест да бъда председател на Мюнхенската конференция по сигурността и да допринеса за нейната мисия „мир чрез диалог“,“ казва Столтенберг в съобщението за медиите.

„Малко са международните платформи, които са толкова важни, колкото Мюнхенската конференция за насърчаване на предотвратяването на конфликти, диалога и международното сътрудничество.“

Мюнхенската конференция по сигурността беше форумът, на който руският президент Владимир Путин произнесе речта си през 2007 г., в която предупреди срещу продължаващото разширяване на водения от САЩ военен блок на изток.


 Пламен Валентинов