19min.bg

Бизнесът сложи розови очила

„Данните, изнесени от Националния статистически институт вчера, са дългоочаквана от нас новина. Резултатите от анкетите на стопанските ръководители сочат, че те започват да ревизират в положителна посока очакванията си за съживяване на бизнеса. Макар и с мъничко, започваме да се отдалечаваме от дъното“,  заявява финансовият министър Симеон Дянков в обръщение, изпратено от пресцентъра на Министерство на финансите.


„Сигурен съм, че част от това съживяване се дължи и на стъпките, които предприехме по отношение на ударното разплащане на задълженията ни към бизнеса, както и на решението ни да запазим ниското данъчно облагане, колкото и неблагоприятно да е това по отношение на фиска”, допълни Дянков.


Данните на НСИ сочат, че общият показател на бизнес климата в страната се покачва с 4,4% през април в сравнение с предходния месец.


„Много вероятно е април да е първият месец, в който ще стигнем до балансиран бюджет”, съобщи  междувременно финансовият министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. Той основава прогнозата си на предварителни данни за месеца, които пък обвързва с решението дали да се увеличи ДДС.


"Повишаването на ДДС не е прокризисна мярка, но е тежка мярка, която ще удари вътрешното потребление, и затова я избягваме", каза министърът и даде за пример нарастващия вече пети месец износ, като в същото време вътрешното търсене оставало слабо.


Няма да бъде  подновен договорът ни с частната британска компания Краун ейджънтс, която беше консултант на българските митници по време на предишните две правителства, стана ясно още вчера. Според Дянков услугите им са скъпи, а и ние също разполагаме с такива експерти.


Чашата на търпението преля, когато от Агентите на Короната не могли да отговорят на премиера Бойко Борисов кой точно е организирал течовете в митниците, като са обяснили, че нямат такъв анализ.