19min.bg

Близо милион души не могат да си позволят едноседмична почивка: КНСБ

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.

Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си страна или в чужбина. Броят им се е увеличил с близо 2 милиона за една година.

Анализът сочи, че България също попада в списъка на държавите с най-голямо увеличение на броя на хората, за които ваканцията е лукс. Според данните през 2022 г. за над 957 000 работещи българи едноседмичната почивка е мираж.

Спрямо предходната година увеличението им е с над 2%.

Най-голям ръст на така наречената бедност по отношение на почивките е отчетен във Франция – с 2,5% или почти 1 000 000 повече работещи са принудени да си останат у дома. Сред държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са също Румъния – всеки трети, Кипър и Гърция – всеки четвърти.

От Европейската конфедерация на профсъюзите прогнозират, че данните за 2023 г. могат да бъдат още по-лоши след рекордното увеличение на цените на почивките през миналото лято, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия Съюз през миналата година поради инфлацията. И подчертават, че колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Приетата Директива за минималните работни заплати изисква от всички държави членки да гарантират, че поне 80% от работниците са обхванати от колективни трудови договори. Крайният срок за въвеждане на Директивата в националното законодателство е 15 ноември.