19min.bg

Богатите французи могат да емигрират масово: Bloomberg

Много от най-богатите жители на Франция може да обмислят да напуснат страната поради опасения от политическа нестабилност и перспективата за по-високи данъци в светлината на последните парламентарни избори, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на мениджъри на богатства. На неотдавнашния вот нито една партия не получи абсолютно мнозинство, в резултат на което се стигна до висящ парламент, но левият алианс взе най-много места.

Няколко консултанти по благосъстоянието заявиха, че много от техните паникьосани клиенти вече са започнали да прехвърлят капитали в чужбина и са започнали да проучват възможността за експатриране. Повечето от тях се притесняват, че макар нито крайнодясната, нито крайнолявата партия да не спечели изборите категорично, някои от предложенията на партиите от предизборната кампания, като например по-високи данъци, скоро могат да станат закон.


Имаме нови клиенти, като например висши ръководители, които питат какво могат да направят, за да се защитят. След Brexit имаше приток на банкери във Франция, но тези високоплатени служители ще напуснат, защото няма да искат да плащат повече данъци", казва Ксения Легендр, управляващ партньор в базираната в Париж адвокатска кантора Hogan Lovells.

Левият Нов народен фронт (ННП), който спечели най-много места на изборите, обеща да обложи с данък свръхпечалбите на компаниите и да възстанови данъка върху богатството на богатите. Подобно законодателство би било в противоречие с политиките, въведени от президента Еманюел Макрон, които се смятат за по-приятелски настроени към богатите и дори му спечелиха прозвището "президент на богатите".


 Хората, които могат да напуснат, ще напуснат, ако бъдат приети крайни политики. Франция вече няма да бъде привлекателна за чужденците, а богатите ще си тръгнат", прогнозира Еманюел Анжелие, ръководител на фирмата за управление на богатство La Financiere d'Orion.

Според Жулиен Магитери, съветник по частно богатство в Barnes Family Office by Côme, някои хора са започнали да изнасят капитали от Франция още преди втория тур на гласуването, предимно в страни като Швейцария и Люксембург. Според повечето мениджъри по управление на богатството места като Италия, Дубай, Сингапур и САЩ също са сред дестинациите, които се разглеждат от много от най-печелившите французи.


 Франция е дом на някои от най-богатите хора в света, сред които Бернар Арно, най-богатият човек в Европа и ръководител на компанията за луксозни стоки LVMH; Франсоаз Бетенкур Майерс от козметичната империя L'Oréal, смятана за най-богатата жена в света, и братята Вертхаймер, които контролират парижката модна къща Chanel.

Според проучване, проведено от агенция Elabe по-рано тази седмица, седем от десет французи са недоволни от резултатите от изборите и състава на новото Национално събрание, като твърдят, че страната вече е "неуправляема".


 Пламен Валентинов