19min.bg

Богатите страни можеха да предотвратят новия вариант на Covid: Експерти

Появата на нови варианти като B.1.1.5.2.9 можеше да бъде избегната, ако богатите страни бяха осигурили на по-бедните нации достъп до Covid ваксини, твърдят експерти, предаде theguardian.com.


Учените описват B.1.1.5.2.9, открит в страни, включително Южна Африка, като „най-тревожния, който сме виждали“, като е установено, че съдържа голям брой мутации, които може не само го направят по-преносим, ​​но и също му помагат да избегне имунната система на тялото.


Експерти като Тим Биърли, участник в фармацевтичната кампания в Global Justice Now, казаха, че възходът на варианта е могло да бъде „напълно избегнат“ и че условията за появата му са били създадени от страните с ниски и средни доходи, които са „активно възпрепятствани“ от Обединеното кралство от справедлив достъп до ваксини.


„Повече от година Южна Африка, Ботсвана и повечето страни призовават световните лидери да се откажат от интелектуална собственост върху ваксини, тестове и лечения за коронавирус, за да могат да произвеждат свои собствени ваксини. Това е жизненоважна мярка, която ще бъде обсъдена на конференцията на Световната търговска организация следващата седмица. Но досега Обединеното кралство и ЕС безразсъдно блокираха постигнето напредък по въпроса.