19min.bg

Бой с пръчки и връзване с вериги в българските психиатрии

Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно. Това констатира комитетът против изтезанията на Съвета на Европа при проверка в България, проведена през август 2020 г., пише в. “Сега”.

Лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от доклада на комитета. Комитетът отбелязва, че дългогодишните му препоръки за лечението и условията в тези заведения не са отразени от властите в България.

Докладът е написан, след като през август 2020 г. делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници – “Св. Иван Рилски” в София, в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Делегацията е посетила и домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).
На всички места настанените се оплакват, че са малтретирани от персонала, че санитарите се държат грубо с тях, че биват бутани, ритани и дори удряни с пръчки. Охранителите в Куделин и Говежда носят и понякога използват срещу живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения за социални грижи.

Колкото до условията на живот, комитетът отбелязва, че е са правени ремонти и